Wandelvakantie over De Hondsrug

v.a. € 259,- p.p.
 • 4 of 5-daags wandelarrangement met o.a.:
 • 3 of 4 overnachtingen met ontbijt
 • 3 of 4 X 3-gangen streekmenu
 • Wandelprogramma met wandelroutes:

* Voor 1 persoon wordt een toeslag berekend van € 45,- p.p.p.d.

3 overnachtingen vanaf € 259,- p.p.
4 overnachtingen vanaf € 329,- p.p.

Boek direct

 

8.8
Gastbeoordeling:


Wandelvakantie over de Hondsrug met 3 of 4 overnachtingen.

Bent u een liefhebber van wandelen? Kom dan naar Drenthe! Geniet van ons wandelarrangement en ontspan daarna in ons hotel-restaurant in Exloo. We raden u aan om overdag lekker de natuur op te zoeken. Diverse wandelroutes in Drenthe leiden u naar de mooiste plekjes en omdat hier zoveel natuur is, komt u maar weinig mensen tegen!

Wandelvakantie over de Hondsrug leidt u langs de mooiste plekjes van Hondsrug. Geniet van de rust, ga even helemaal terug naar de basis en maak uw hoofd leeg. Wordt ’s ochtends wakker en geniet van de stilte om uw heen. Met vele kilometers aan wandelpaden is de Hondsrug een walhalla voor wandelaars. Geopark De Hondsrug is één van de mooiste wandelgebieden van Nederland. De natuur is enorm divers met heidevelden, bossen, zandverstuivingen, hunebeden en grafheuvels omringd door mooie esdorpen.

Wandel de Hondsrug via knooppunten.

Wij bieden u per dag diverse lange afstand wandelingen (LAW) over de Hondsrug aan. In tegenstelling met bekende reisaanbieders maken wij geen gebruik van een GPS toestel maar van het wandelnetwerk. U wandelt via wandelknooppunten en Streekpaden. Bij iedere weg verandering staat een bordje met het richting en het nummer van het volgende knooppunt. Zo hoeft u alleen deze bordjes in de gaten te houden en kunt u meer genieten van de omgeving.

4 of 5-daags Wandelvakantie over de Hondsrug met onder andere:

 • 3 of 4 overnachtingen met ontbijt
 • 3 of 4 X 3-gangen streekmenu
 • Wandelprogramma met lange afstand wandelroutes van circa 15 tot 23 km per dag

Wandelprogramma:

Na aankomst bij het hotel, kunt u verkende wandeling in de omgeving maken. Bij het welkomstpakket zitten een paar leuke wandeling rondom Exloo. Startpunt is het hotel. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er lekker met de fiets op uit te trekken. Naast de wandelroutes die in het programma van uw wandelvakantie zitten, kunt u ook een keuze maken uit de verschillende fietsknooppunt kaartjes die bij de receptie verkrijgbaar zijn.

U heeft vandaag keuze uit wandelingen op basis van wandelknooppunten van circa 11,5 km, 16,7 km 20,9 km of 23,4 km 

Vandaag maakt u een prachtige wandeling vanuit Exloo naar de rand van Odoorn en weer terug. Exloo is een typisch Drents esdorp met een mooie dorpskern. U wandelt op het eerste deel van de route over brede zandpaden van de licht glooiende es landschap. Het landschap rond Exloo is het kloppend hart van de Hondsug UNESCO Global Geopark. Het landschap is hier nog grotendeels onaangetast en is rijk aan overblijfselen uit de IJstijden. Aan de rand van het Hunzebos gaat de wandeling langs een hoge grafheuvel en verderop langs de rand van een langwerpig smeltwaterdal oftewel een droogdal, waar schapen en koeien grazen. In de laatste ijstijd was het hier zo koud dat dat de bodem hier permanent bevroren was (permafrost). Als het in de zomer dan weer iets boven nul graden was en ging regenen dan moest dat water ergens heen. Dit water stroomde langs de flanken van de Hondsrug naar het achterliggende Hunzedal. Dit water sleet de permanent bevroren bodem uit en zorgde voor tijdelijke beekjes. Dit noemen wij nu smeltwaterdalen. Dit soort dalletjes zien we op veel plekken langs de Hondsrug richting het Hunzedal. De wandeltocht voert u verder richting Odoorn waar oude karrensporen het landschap hebben vormgegeven. U wandel langs twee grafheuvels waar u dan oversteekt naar de Odoornerdennen en het Odoornerzand. Hier loopt u over heuvelachtige heidevelden en jeneverstruiken. Op het laatste deel van uw wandeling komt u bij een uitgestrekte heideveld het Molenveld. Op het Molenveld loopt een herder met een kudde Drentse heideschapen van de schaapskooi in Exloo. Aan het einde van de dag komt u weer aan in hotel De Meulenhoek voor diner (bij de reissom inbegrepen) en overnachting.

U heeft keuze uit wandelroutes van: 14,2 km, 16,5 of 23,8 km 

De wandeling van vandaag gaat grotendeels over het Drenthepad. Het Drenthepad is een streekpad van 329 kilometer lang en is te herkennen aan de rood-gele markering. U heeft vandaag keuze uit 14,2, 16,5 of 23,8 kilometer wandelen over vrijwel onverharde paden vanuit het Drentse dorp Exloo. U wandelt over kleine, smalle kronkelende paadjes en brede zandwegen. In de bossen van boswachterij Exloo lopen wilde reeën rond. De dieren houden zich overdag schuil op de rustige vlakken en laten zich vooral in de vroege ochtend of aan het eind van de dag goed zien. De wandelroute gaat grotendeels door het bos. In het eerste stukje van de wandeling wandelt u tussen de velden rondom Exloo. Met een beetje geluk treft u hier nog de schaapsherder van Exloo. De tweede helft van deze tocht gaat voor een deel door loof- en naaldbossen en langs heideveldjes van de boswachterij Exloo. Onderweg passeert u tevens een echte pingoruïne. Letterlijk betekent pingo ‘heuvel die groeit’ en omdat ze worden veroorzaakt door ondergrondse druk van een ijslens bestaan pingo’s alleen maar in gebieden met een zeer koud klimaat. Ongeveer 120.000 tot 11.500 jaar geleden heerste er in Nederland een toendraklimaat (IJstijd), dus ook hier kwamen ze voor. In de loop der jaren smolt het ijs in de ondergrond, waardoor er alleen maar een ringvormige krater overbleef; de zogenaamde pingoruïne. Aan het einde van de dag komt u weer aan in hotel De Meulenhoek voor diner (bij de reissom inbegrepen) en overnachting.

U heeft keuze uit wandelroutes van: 10,0 km, 15,4 km of 19,6 km

Vandaag heeft u keuze uit 3 verschillende wandelroutes. Op het eerste deel van de wandeling gaan over het prachtige “Molenveld’ bij Exloo. De wandelroutes van 10,0 en 19,6 kilometer gaan door het schapenpark bij het dorp Odoorn. Aan de overkant van de N34 “Hunebed Highway” is een fraai heideveld. Een parkachtig landschap en natuurlijk lopen er heel veel schapen. Midden in het Schapenpark staat het megalithische kunstwerk ‘Ode aan de Zon’ van Rob Schreefel. Vanaf hier wandelt u richting uitkijktoren Poolshoogte.  De toren is 18 meter hoog en staat bovenop een heuvel die 38 meter boven NAP staat. Vroeger stond hier een brandtoren van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Ten tijde van de ontginning van het gebied als bos kon vanaf de toren ‘poolshoogte’ genomen worden hoe de jonge aanplant er voorstond. Nu heeft u bovenop de toren een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. Naast de heuvel, midden in het bos, is het unieke theehuis Poolshoogte. Eenmaal aangekomen bij Hotel De Meulenhoek komt er een einde aan uw wandelvakantie.

Na het ontbijt eindigt deze wandelreis.

Prijs: 4-daags (3 overnachtingen)
Oktober t/m april € 259,- p.p.
Mei t/m september € 279,- p.p.
 • 3 overnachtingen met ontbijt
 • 3 X 3-gangen streekmenu
 • Wandelprogramma met lange afstand wandelroutes van circa 15 tot 23 km per dag
Prijs: 5-daags (4 overnachtingen)
Oktober t/m april € 329,- p.p.
Mei t/m september € 369- p.p.
 • 4 overnachtingen met ontbijt
 • 4 X 3-gangen streekmenu
 • Wandelprogramma (voor dag 2, 3 en 4) met lange afstand wandelroutes van circa 15 tot 23 km per dag

Voor 1 persoon op een 2 persoonskamer wordt een toeslag berekend van € 45,- p.d.