Schaapskudde Exloo - Hotel Restaurant De Meulenhoek

De schaapskudde

Van oudsher heeft Exloo een schaapskudde. De schapen van deze kudde waren eigendom van de diverse boeren uit het dorp. De scheper haalde de schapen’s morgens bij de boerderij op en bracht de schapen ’s avonds weer terug.

Als vergoeding kreeg de scheper de kost bij de boeren. De Exloër kudde was lot 1960 in particuliere handen. Vanwege de hoge exploitatielasten dreigde deze kudde te verdwijnen. Op initiatief van de toenmalige burgemeester J. van Roijen is de kudde door de gemeente aangekocht. De kudde telt 200 schapen van het ras Het Drentse Heideschaap. Tijdens de lammertijd verdubbelt dit. De schaapskudde is gehuisvest in de Schaapskooi, die midden in het dorp Exloo staat. Dit betekent dat de scheper met zijn kudde altijd dwars door het dorp gaat; een unieke beleving en een prachtig gezicht!

Waar bevinden de schaapherder en de kudde zich?

De gang door het dorp zet als het ware de tijd even stil. Vanaf de paasvakantie tot de herfstvakantie trekt de scheper met z’n kudde er dagelijks op uit. Buiten deze periode alleen in de weekenden en in de schoolvakanties dagelijks. Vertrektijd is om 11:00 uur en de terugkomst is rond 17:00 uur. Wij laten u zien waar de schaapherder en de kudde zich op het moment precies bevinden. Dit gebeurt via GPS bepaling en wordt gevisualiseerd op deze pagina. Mede op verzoek van Staatsbosbeheer wordt u dringend verzocht op de paden te blijven en niet door de heide te lopen i.v.m. de territoria van de reptielen.

Wandelroutes naar de schaapskudde

Hier vindt u twee wandelroutes vanuit het dorp (vanaf de schaapskooi) naar het Molenveld. Het Molenveld is één van Europa’s mooiste heidevelden. U kunt deze routes zelf printen. We wensen u veel wandelplezier en een leuke ontmoeting met onze schaapskudde.

Routebeschrijving vanuit het hotel naar de schaapskooi

De Schaapskooi is gevestigd in het gebouw naast de boerderij aan Hoofdstraat 55 in Exloo. De maximale loopafstand vanuit het hotel is 120 meter (2 minuten lopen). Zie afbeelding hiernaast.

Meer informatie over de schaapskudde: lees meer