Het dorp Exloo is even terug in “Grootmoeders tijd.” Tijdens het Folklorefeest “Op de Kloeten” kan het publiek ervaren hoe het dagelijkse leven vroeger werd ingevuld. Op het feestterrein, bijna 5 hectare groot, kan jong en oud deelnemen aan activiteiten uit een ver verleden. Verschillende oude beroepen en gewoontes van toen worden uitgebeeld.

De hele dag door worden demonstraties gegeven door allerlei ambachtslieden van vroeger. Het publiek kan o.a. een kijkje nemen bij een smid, rietdekker, spinster, klompenmaker, borstelmaker, stoelenmatter, houtbewerkers, mandenvlechter, papierschepper, leerlooier etc. Kinderen kunnen zich vermaken met oude spelmaterialen zoals, tollen, bloklopen, hoepelen en knikkeren. Een verhalenvertelster vertelt leuke kinderverhaaltjes in het Drents.

Op het gezellige horecaplein zijn verschillende muzikale klanken te horen van o.a. het smartlappenkoor ‘De Traan’ uit Borger, de accordeongroep van het Volk van Grada uit Emmen en countryzanger Will Stevens. In een handgemaakte bakkersoven worden broden gebakken. Uiteraard is het mogelijk om de daar uitkomende broden te proeven. Evenals een breed assortiment nostalgische lekkernijen uit “Grootmoeders tijd“.

Er is veel aandacht voor het werk, vermaak, klederdracht, de Drentse taal, landbouw, veeteelt, kinder- en volkspelen uit vervlogen tijden. Zo is er een schoolklasje en het Huus van de Taol besteed aandacht aan de Drentse taal. Op de velden bij het evenemententerrein is te zien hoe men vroeger met paarden en trekkers voor de landbouwwerktuigen ging werken. Dorsen, graan schonen, koren maaien, binderen en verder van alles wat met oogsten te maken heeft wordt gedemonstreerd. De schaapskudde van Exloo zal deze dag ook aanwezig zijn. Verschillende oldtimers zijn in Exloo te bewonderen. Hierbij is te denken aan auto’s, trekkers, fietsen, bromfietsen en motorfietsen.

Op het feestterrein kunt u ook een kijkje nemen bij oude unieke stoommachines. Een stoomtrekker zal een raamzaag aandrijven hierdoor is te zien hoe men dikke eiken stammen tot planken kan zagen. Met de paardentram kan een tochtje gemaakt worden over het terrein. Jong en oud lopen rond in klederdrachten om u zo in nog meer folkloristische sferen te brengen. Het is best mogelijk dat u de ouderwetse postbode, veldwachter, boeven of marechaussee tegen komt.

“Op de Kloeten” is een feest, een tentoonstelling en een enorme workshop tegelijk aan de rand van het mooie dorp Exloo. Op een speelse manier in elkaar gevlochten activiteiten die allemaal te maken hebben met het leven uit “Grootmoeders tijd”. U kunt al rondwandelend kijken, proberen en u verbazen over het leven, werken en vermaak in een Drents dorp van vroeger.